Moet ik nu nog banen vegen?

Eigenlijk moet je het hele jaar door altijd vegen na het spelen en zeker als je ziet, dat er na jou niet meer op de baan wordt gespeeld.

 

Helaas wordt dat nogal eens vergeten !??!

 

Veeg je niet, dan zorg je er eigenlijk voor, dat het speelplezier eerder vermindert dan nodig is.

 

Vegen is namelijk nodig:

  1. Om het zand opnieuw over de baan te verdelen. Door het spelen en glijden over de baan, wordt het zand op sommige plaatsen weggespeeld en op andere plaatsen opgehoopt. Gevolg: ‘doffe’ plekken (de bal komt niet lekker op), kans op onbedoelde glij- of struikelpartijen (met mogelijke blessures), enz.. Deze plekken zie je ontstaan bij de serviceplekken aan de baseline en aan de achterzijde van de servicevakken. Door te vegen, verdeel je opnieuw het zand.

Als op den duur ergens te weinig zand komt te liggen, zal de AC dit plaatselijk aanvullen.

  1. Om vervuiling van de baan te verwijderen. Je ziet op de banen afval van blad(resten), kauwgom, etc. terecht komen. Wat je niet ziet maar er wel is, is de slijtage van het kunstgras (soms, als het hevig heeft geregend, zie je rood ‘slijpsel’). Door te vegen met de mat, breng je deze zichtbare en onzichtbare vervuiling naar de zijkanten van de baan.

Door de AC zal dit af en toe worden opgeruimd, tegelijkertijd met het baanonderhoud.

  1. Om algengroei tegen te gaan. Als op bepaalde plekken het zand niet wordt beroerd, zie je onder vochtige omstandigheden, een groene waas ontstaan, bijv. langs de banen, direct achter de netten, bij de netpalen, etc. Door bij goede weersomstandigheden (droog, zonnig, of in de winter: vriezend weer) te vegen, verbreek je de ontstane smeerlaag en geef je algen minder kans. Een bijkomend effect is, dat je de zgn. verticale drainage (regenwater zakt door de bovenlagen in de ondergrond) langer intact houdt en er na verloop van jaren na elke bui nog steeds meteen gespeeld kan worden.

Door de AC wordt af en toe met een zware mat geveegd om de smeerlaag te breken

 

Wel is het zaak, dat je niet veegt onder vochtige of natte omstandigheden, omdat het zand dan blijft ‘plakken’ aan de veegmatten en van de banen af wordt geveegd, wat ook niet de bedoeling is. Het vegen van besneeuwde banen is helemaal uit den boze!!

 

De vereniging laat 2x per jaar door Fa. Rooden onze banen schoonmaken met een speciale reinigingsmachine (groot onderhoud). Hierdoor wordt een deel van de vervuiling weggehaald, maar als de leden niet of heel slecht vegen, kun je op je vingers natellen, dat de bovenlaag van de banen erg snel zal dichtslibben en dat het heel moeilijk wordt om diep in de mat door te dringen om de vervuiling te verwijderen.

Daarom: het hele jaar door na elke partij, maar zeker na de laatste partij van die dag: VEGEN! VEGEN! VEGEN!!!

 

Namens de AC

Jan Jansen, voorzitter.

 

 
 

Copyright  ©   |   Disclaimer & Privacybeleid   |  Ontwerp en realisatie WebdesignProPlus

full screen background image